SIKÇA AKLINIZDA SORDUĞUNUZ SORULAR

Çocuğuma kekelediğinde ona hissettirmeli miyim?

Eğer çocuğunuz  konuşmakta zorlanıyorsa, mutlaka onunla empati kurun ve ona takılmaların farkında olduğunuzu hissettirin. “Takıldığını farkettim, konuşurken zorlanıyor musun?”, “Ağzın senin istediğin şekilde hareket etmiyor değil mi? haydi gel beraber söyleyelim” şeklinde onunla rahatlıkla konuşabilirsiniz. Diğer bütün web sayfalarında söylenenlerin aksine  doğru olan tutum budur.Ama düşünün, takılan ve zorlanan siz olsaydınız ne yapardınız? Çevrenizdeki herkes siz takılırken ve zorlanırken hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Normal göz kontağı kuruyor veya bir şekilde sizinle iletişim kurmaya devam ediyor. Siz bunun KEKEMELİK olduğunu bilmiyorsunuz. Ama yolunda olmayan birşeyler var, bunu hissediyorsunuz. Okuma-yazmanız olmadığı içinde açıp bir yerlerden bakamıyorsunuz da. Kaygılandınız değil mi? Ve düzgün konuşmak için daha çok çaba sarfetmeye başlarsınız. Siz yapmamaya çalıştıkça daha çok takılmaya başlarsınız. Yakınınızdakilerin endişelendiğini hissediyorsunuz. Üzüldüklerini bir şekilde görüyorsunuz ama yine de kimse bir şey belli etmiyor.

İşte çocuğunuz da bu şekilde düşünüyor. Takılmalar (kekemelik) hakkında konuşmamak çocuğunuzu daha kaygılandırabilir.

Kekemelik terapisine kaç yaşından itibaren başlanabilinir?

Kekemelik terapisine iki yaşından itibaren başlanabilir. Mersin kekemelik merkezine gelen en küçük kekemelik vakası 22 aylık bir erkek çocuğuydu.  Önemli olan çocuğun yaşı değil, uzmanın konu hakkında bilgi, beceri ve eğitimli olup olmadığıdır. Uzmanlara göre kekeleyen çocukların % 50’sinde ilk semptomlar 33. aydan itibaren görülebilir. Şu ana kadar bilinen en küçük kekeme 16 aylıktır. (Bosshardt, H-G, Frühintervention bei Stottern, Hogrefe, 2010)

Kekemelik % 100 iyileştirilebilir mi?

Logoped Andreas Starke bu soruya bir yazısında çok güzel bir cevap veriyor. Yazı yakında türkçeye çevrilip buradan yaynlanacaktır. (iki yıl geçti yazı halen türkçeye çevrilmedi 🙁

Şarkı söylerken neden kekelemeyiz?

Kekeleyen kişilerin çoğu şarkı söylerken kekelemez. Bunun nedeni konuşmanın melodik bir şekilde ifade edilmesindendir. Şarkı söylediğimiz zaman, beyindeki dil ve konuşmadan sorumlu bölge değil, müzik ve melodileri yöneten başka bir bölge aktif hale gelir. Diğer bir değişle, konuşmadan beyindeki sol frontal bölge sorumludur, şarkı söylemekten ise sağ frontal bölge.

Taklit etmek ile kekeme olunur mu?

Hayır taklit etmekle kimse kekeme olamaz. Çünkü kekemlik öğrenilebilen bir davranış değildir. Eğer çocuğunuzun yakın çevresinde konuşurken takılan bir arkadaşı varsa, kaygıya kapılmanıza gerek yok, çocuğunuz arkadaşının konuşmasını taklit ederek konuşşa bile asla kekeme olmaz ve en geç 6 ay içinde bu konuşma tarzını istemese de unutuacaktır

Yüksek sesle kitap okusak kekemeliği ortadan kaldırır mı?

Hayır kaldırmaz, yüksek sesle kitap okumak sadece terapi süreci içinde, terapist tarafından tekniklerle beraber verilebilir. Bu da yüksek sesli değil, sadece sesli olabilir.

Korku filmi izlemek, korku kitapları okumak kekemeliğe neden olur mu?

Korku filmleri ve kitapları dünya genelinde çok satış yaparlar. Eğer bu durum doğru olsaydı dünya nüfusunun yarısının kekeliyor olması gerekirdi.

5 yaşındaki oğlumda takılmalar başladı... Pskiyatriste mi gitsek?

Bir velimiz sormustu. Aynen buraya aldım soruyu ve cevabını: ”çocuğumu psikiyatriste götürsem bize yardımcı olur mu? ”diye soruyor velim.
Eğer çocuğunuz akıcı konuşma sorunları yaşıyorsa yapmanız gereken şey bir dil ve konuşma bozuklukları uzmanı ile görüşmektir. Psikiyatristler, NLP uzmanları, kişisel gelişim uzmanları ve çoğu durumda pedagog olarak geçinenler akıcılık bozuklukları hakkında sınırlı donanımlara sahiptirler. Ba bazıları çok sınırlı ve bazıları da hiç yardımcı olamazlar. Hatta çoğu internet sitesinde copy+paste  yapılmış bilgşlerş size sunarlar. Halbuki bunları zaten gogıl amcadan okumustunuz. Yedi yıldır meslekteyım. Kurumumuza gelen ve adı geçen alan dışından uzmanlara giden hiç bir velim farklı bir şey soylemedi. ”bize ınternetten okuduklarımızı söyledi”, diye yakınırlar.
Dil ve konuşma bozuklukları uzmanı çocuğunuzun takılmalarının değerlendirmesini yapıp sizi en doğru şekilde yönledirecektir. LÜTFEN KONUŞMA TERAPİSTİYİM DİYEN UZMANLARIN DİPLOMALARINI SORMAKTAN ÇEKİNMEYİN. BU SİZİN YASAL HAKKINIZ VE ÇOCUĞUNUZUN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.

7 yaşındaki oğlum 3 yıldır kekeliyor...

 …küçük çocuğum ona bakarak kekelemeye başlar mı? Küçük oğlumunda kekeleme ihtimali var mi?
Eğer küçük çocuğunuz gelişimsel olarak bir yatkınlık varsa kekeleyebilir, ama bu durum genel yatkınlıktan ve kendı bireysel gelişimiyel alakalıdır. Yoksa büyüğü kekeliyor diye onu taklit ederek kekelemesi mümkün değildir. Daha öncede belirtmiştik, kekemelik taklit edilerek, model yoluyla öğrenilebilecek veya özentiyle ortaya çıkabilecek yada öğretilemez. Çünkü kekemelik bir davranış biçimi değildir.